La ce să te aștepți?
Vom iniția discuții referitoare la situația ta de viață actuală în ceea ce privește funcționarea în sarcinile vieții, precum: munca, partea socială și sfera intimității. Ne propunem să identificăm și să analizăm potențialele provocări cu care te confrunți în prezent. Vom continua cu o analiză detaliată a modului în care s-a format stilul vieții în copilărie și adolescență, ceea ce v-a evidenția modul în care ai reușit să-ți ocupi un loc printre ceilalți.
*În profunzime alegerea modului în care acționăm în relațiile interpersonale o facem după criterii și scopuri neconștientizate rămase înrădăcinate din perioada mică a vieții. Ce am văzut la părinții noștri și la persoanele semnificative ne-a impresionat pozitiv sau negativ și atunci, poate fără să ne dăm seama, am tras concluzii: ”eu sunt...; lumea este...; bărbatul este...; femeia este...; relația de cuplu este...;”. Pe parcursul creșterii, în perioada adolescenței ne-am promis nouă înșine: ”Eu când voi ajunge mare - asta voi face, asta nu voi face - cum au făcut părinții mei sau cei care s-au ocupat de mine”. Aceste definiții și promisiuni vor fi baza de la care plecăm ca viitori adulți. În relațile interpersonale fiecare are propria viziune despre cum trebuie să se întâmple lucrurile și va fi necesar efort pentru satisfacerea nevoilor psihologice: să fim conectați, să simțim că contăm, să ne simțim capabili și să avem curaj. Dacă aceste nevoi sunt împlinite întreaga energie a noastră se va îndrepta în zona utilă a vieții (înțelegere, satisfacție, încredere, cooperare...), dacă nevoile psihologice nu sunt satisfacute atunci energia se va îndrepta în zona neutilă a vieții (suferință, furie, gelozie, răzbunare, luptă de putere...).
Odată ce aduci în câmpul conștiinței ceea ce este neconștientizat vei putea să decizi la ce renunți, ce păstrezi, ce te încurcă sau ce te ajută din acele comportamente care ți-au folosit cândva în trecutul îndepărtat dar care au rămas în subconștient și se activează automat când pornește ”alarma” în situații de criză.
Te poți aștepta la o dezbatere ”față în față” între doi experți: EU,(terapeutul) expert în psihoterapie și TU, (clientul) expert în propria viață. Discuțiile nu vor depăși limita zonei tale de siguranță.